Naučte se správně vybrat klínovou řemenici

Měření

Abyste se vyhnuli nevhodnému výběru řemenice, je nutné se naučit správně ji měřit. Podívejme se na několik kroků, které Vám pomohou při tomto procesu.

1. Změření průměru: Při výběru klínové řemenice je nezbytné prvně změřit vnější průměr podle konkrétních požadavků. Měření vnějšího průměru (OD) řemenice je nezbytné pro správný výběr velikosti. Ignorování tohoto kroku může vést k nevhodné velikosti řemenice a ovlivnit funkčnost stroje.
 

2. Zjištění profilu:  je potřeba změřit šířku drážky pro správné vytipování profilu klínové řemenic (SPZ,SPA,SPB,SPC)

SPZ – vhodná pro řemeny profilu 10/Z(ZX), 9,5/SPZ(XPZ)

SPA – vhodná pro řemeny profilu 13/A(AX), 12,5/SPA(XPA)

SPB – vhodná pro řemeny profilu 17/B(BX), 16/SPB(XPB)

SPC – vhodná pro řemeny profilu 22/C(CX), 21/SPC(XPC
 

3. Zjištění počtu drážek: další určující faktor správného výběru je počet drážek, pokud se jedná o vícenásobnou řemenici.
 

4. Změření průměru hřídele, na které je řemenice nasazená: tímto parametrem se zajistí dosazení správného upínacího pouzdra Taper-bush.

 

Jak poznat, že je řemenice opotřebená?

Snimek-obrazovky-2024-02-21-v 14-30-43.pngRozpoznání opotřebení klínové řemenice je klíčové pro udržení optimálního výkonu stroje a zabránění neplánovaným poruchám. Níže jsou uvedeny některé znaky, které mohou naznačovat opotřebení řemenice:

  1. Povrchové trhliny nebo zářezy:

    • Pravidelně kontrolujte povrch klínové řemenice. Trhliny nebo zářezy na povrchu mohou indikovat opotřebení nebo poškození. Takové defekty mohou ovlivnit přenos síly a vést k nesprávnému fungování.
  2. Odstávání materiálu:

    • Pokud z klínové řemenice odstává materiál nebo jsou viditelné nějaké části ztráty hmotnosti, může to být známkou opotřebení nebo degradace materiálu. Odstávající hmotnost může také způsobit nerovnoměrný přenos síly.
  3. Nepravidelný zvuk:

    • Pozorujte zvuky stroje při provozu. Nepravidelný zvuk nebo skřípání může být způsoben opotřebením řemenice. Zvuky, které nejsou běžné, mohou naznačovat problém.
  4. Nerovnoměrné napnutí řemene:

    • Kontrolujte napnutí klínového řemene. Pokud je řemen příliš volný nebo příliš napnutý, může to způsobit opotřebení řemenice. Správné napnutí je klíčové pro optimální výkon.
  5. Vibrace nebo neúměrný pohyb:

    • Výrazné vibrace nebo nepravidelný pohyb klínového řemene mohou být známkou opotřebení nebo nevyváženého stavu. Tento stav může způsobit také další problémy s převodem síly.
  6. Změny v rozměrech:

    • Měřte rozměry klínové řemenice pravidelně. Změny v rozměrech, zejména ztenčení nebo zkracování, mohou signalizovat opotřebení materiálu.
  7. Ztráta tvaru nebo deformace:

    • Deformace nebo ztráta původního tvaru klínové řemenice může být známkou opotřebení. To může ovlivnit efektivitu a stabilitu přenosu síly.

V případě, že pozorujete některý z těchto příznaků, je doporučeno provést důkladnou inspekci a v případě potřeby vyměnit opotřebenou řemenici. Pravidelná údržba a pozornost k těmto detailům mohou předejít neplánovaným poruchám a prodloužit životnost klínových řemenic.

Katelog-remenic-a-upinacich-pouzder.jpg

SpinnerČekejte