Jak správně identifikovat klínový řemen?

Klínové řemeny (jednoduché, samostatné) jsou jedním z nejpoužívanějších prvků mechanických převodů pro přenos otáčivého pohybu a tím i mechanické energie z jedné hřídele na druhou. Jsou relativně levné, lehké a drtivá většina rozměrů u nás na skladě dostupná. Díky konstrukčnímu vývoji existuje několik skupin profilů, které se od sebe liší především velikostí přenášeného výkonu.


Základní dělení klínových řemenů: 

Podle typu profilu

Rozdíl mezi klasickým klínovým a úzkým klínovým řemenem spočívá v jejich profilu. Hlavní rozdíl se dá na první pohled poznat dle výšky klínu (úzký profil má klín oproti klasickému profilu o poznání vyšší).

Klasické klínové řemeny jsou prvními typy profilů, které byly pro přenos tažné síly vyvinuty. Tyto řemeny jsou cenově dostupnější a používají se hlavně ve starších a klasických aplikacích s běžnými nároky na přenos výkonu.

Úzké klínové řemeny jsou schopné přenášet oproti klasickým profilům až o 100% větší výkon díky vyššímu klínku. Úzké provedení nahrazuje klasické profily bez nutnosti výměny řemenic.

Příklady možných záměn: 10/Z = SPZ, 13/A = SPA, 17/B = SPB, 22/C = SPC

typy-profilu.jpg


Podle provedení a technologie výroby

Obalované klínové řemeny jsou historicky starší konstrukce s povrchem obaleným pogumovaným plátnem, vhodné pro široké průmyslové aplikace. Příklad značení: Z(10), A(13), B(17, C(22), D(32), SPZ(9,5), SPA(12,5), SPB(16), SPC(21).

Řezané klínové řemeny, novější konstrukce, často nahrazují obalované. Mají nekryté broušené boky, na kterých jsou viditelné tažné textilní prvky. Tyto řemeny vykazují delší životnost, zvýšený přenos výkonu a umožňují vyšší obvodovou rychlost ve srovnání s obalovanými řemeny. Mají také lepší teplotní odolnost a lze je použít na menších průměrech řemenic. Příklad značení: ZX(10), AX(12), BX(17), XPZ(9,5), XPA(12,5), XPB(16), XPC(21) atd.

Speciální klínové řemeny - POLYURETANOVÉ 60° určené pro vysokootáčkové stroje a nářadí (obrábění,  zdravotnictví, textilní stroje, ruční nářadí). Úhel boků 60° zajišťuje dobré rozložení tahu, navíc v malém prostoru a při velkých obvodových rychlostech. Řemeny jsou odolné proti opotřebení a ozonu. Lze použít jako jednoduché klínové řemeny tak i násobné, které umíme seříznout z rukávu na daný počet žeber dle přání zákazníka. Příklad značení: 3M, 5M, 7M a 11M.

pouziti.jpg


Podle užití a tvaru

V důsledku konstrukčního vývoje existuje několik skupin profilů klínových řemenů, které se odlišují především v přenášeném výkonu. Základní konstrukce jednoduchých klínových řemenů dále vedla k vytvoření variant v násobném, oboustranném, žebrovém a variátorovém provedení.
 

Typy_uziti.jpeg

 
katalog-3.jpg
 

Jak určit správný rozměr klínového řemene?

Prvním krokem je změřit šířku klínového řemene, následně výšku a nakonec délku, buď vnitřní nebo vnější. 

  1. ​ Správné měření výšky, šířky a délky: Před tím než začnete vybírat klínový řemen, je nezbytné změřit výšku, šířku a dílku stávajícího řemene, pokud ho máte k dispozici. Měření délky by mělo být provedeno přesně, ideálně pomocí provázku a metru nebo profesionálního měřiče řemenů.
    Nesprávně zvolený rozměr může způsobit snížení výkonu a zkrácení životnosti řemene.
    mereni_remenu.jpg







    meridla_na_remeny2.jpgmiry_remene.jpg














    Z výšky a šířky se dá určit profil klínového řemene.

    Pokud je řemen oběhaný z boku(opotřebení provozem), lze také profil určit z výšky klínu.

    Mezi  délkami  Lw,  La  a  Li  existuje  pro každý profil  pevný  délkový  rozdíl,  bez ohledu na délku řemenu. U profilu 13/A je např. rozdíl: Li + 30 = Lw, Lw + 20 = La.
    mereni2-1.jpg

  2. Zohlednění typu klínového řemene: Existuje několik typů klínových řemenů, kde každý typ je určen pro specifické použití a má různé vlastnosti. Při výběru je důležité zohlednit požadovaný výkon, otáčky a prostředí, ve kterém bude řemen používán.

  3. Kvalita materiálu: Klínové řemeny jsou vyrobeny z různých materiálů, včetně pryže, neoprenu a polyuretanu. Kvalita materiálu má přímý vliv na odolnost vůči opotřebení a teplotním změnám. Při výběru je důležité zvolit řemen vyrobený z kvalitního materiálu, který odolává různým podmínkám provozu.

  4. Značka a spolehlivost: Při výběru klínového řemene je vždy dobré zvolit renomovanou značku. Kvalitní výrobci obvykle dodávají řemeny s vysokou odolností a spolehlivostí. Přečtěte si recenze a zkušenosti ostatních uživatelů, abyste získali představu o spolehlivosti konkrétní značky.

  5. Návod od výrobce: Vždy se řiďte doporučeními a pokyny od výrobce stroje nebo zařízení, na kterém bude klínový řemen používán. Každý stroj může mít specifické požadavky na typ a rozměry klínového řemene.

     

oznaceni_remene-1.png
Tip:
Na vnějším povrchu každého nového řemenu najdete informace o jeho rozměrech a výrobci.
Rovněž je vhodné tyto údaje co nejdříve zaznamenat, například do návodu k použití.

 

Máte zájem o služby nebo konzultaci?
Kontaktujte nás: +420 475209587
SpinnerČekejte